Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

MVO: herensokken die op een verantwoorde wijze worden gemaakt

Carlo Lanza's kijk op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bij de start van Carlo Lanza's sokkenmerk werd logischerwijs begonnen met de basis. Welk type sok gaan we aanbieden, in welke kleuren en wat word de uitstraling van het merk. Toen dan eenmaal bepaald was, kwamen er nog 100 verschillende vraagstukken aan bod. Gaandeweg zijn we ons meer gaan verdiepen in de impact die we maken als bedrijf, want eerlijk is eerlijk: de mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Hieronder lees je de keuzes die we gemaakt hebben. 

Footprint

We zijn bezig om een actuele berekening te maken aangaande de footprint van Carlo Lanza, oftewel, de voetafdruk die de productie van Carlo Lanza sokken achterlaat op deze wereld. Dit met als doel de Co2 uitstoot helder te krijgen, te zien waar de pijnpunten liggen en te bepalen waar de winst ligt om deze impact zo klein mogelijk te houden. Deze berekening doen we samen met brancheorganisatie Modint. 

Wat is er al gebeurd?

OEKO-TEX® 

OEKO-TEX® is een soort gezondheidskeurmerk voor textiel. Binnen dit keurmerk wordt getoetst op maximale waarden van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen in relatie tot het gebruik in de modesector. Alle herensokken van Carlo Lanza worden binnen dit keurmerk geproduceerd en hiermee worden bovengenoemde middelen tot een minimum beperkt.

Stoffen

Voor de productie van onze sokken werken we met Egyptisch katoen & Merino wol. Deze 2 stoffen behoren tot de mondiale top, maar staan ook bekend om het waterverbruik dat nodig is om deze stoffen te vervaardigen tot eindproduct. Op dit moment werken wij nog niet met biologische varianten en/of gerycled wol/katoen.  

Italiaanse productie

Zoals bekend worden alle sokken in Italië geproduceerd. Enerzijds omdat er een familiaire band is met dit land, maar ook vanuit het oogpunt om binnen Europa - en dus zo dichtbij mogelijk te produceren. Tevens hoeven er minder afstanden afgelegd te worden tussen fabriek in Italië en magazijn in Nederland. 

Sok-hangers 

Alle sokhaakjes waarmee de sokken worden opgehangen in de winkels zijn gemaakt van gerecycled plastic. Een leuk feitje is dat ook deze sok-haakjes worden geproduceerd in Italië.  

Sociale werkvoorziening

Alle Carlo Lanza sokken worden ingepakt door een sociale werkvoorziening in Friesland. Binnen deze dagbesteding werken cliënten aan verschillende opdrachten. Sinds 1,5 jaar pakken zij ook zorgvuldig alle Carlo Lanza sokken in en worden alle zendingen hier vandaan verstuurd naar klanten. Een zeer mooie manier om werkervaring op te doen als mogelijke opstap naar een betaalde functie.

Ook voor het jaarlijkse cadeau dozen project wordt samengewerkt met een sociale werkplaats. Werd het in 2020 gedaan op dezelfde locatie, voor 2021 is een samenwerking bekrachtigd met een tweede sociale werkplaats. 

Prinses Máxima Centrum

In 2019 is er een inzamelijksactie gehouden waarbij er voor 500 paar sokken €5,- werd gedoneerd aan het PMC. Dit is uiteindelijk in een paar maanden gelukt waarna we een cheque van €2500,- hebben kunnen doneren voor verder onderzoek naar Kinderkanker. 

Inzameling sokken daklozen

In 2019 is er een samen met het Leger des Heils een inzameling van sokken gehouden voor daklozen. Richting de toen aanvangende winter geen overbodige luxe. Klanten van Carlo Lanza hebben oude maar nog zeer bruikbare sokken gedoneerd en vanuit Italie heeft Carlo zeer warme skisokken laten overkomen. Uiteindelijk zijn er zo'n 500 paar gedoneerd. 

Conclusie

Toen we ruim 5 jaar geleden begonnen was er niets. De ontwikkeling is snel gegaan en zal steeds sneller gaan. De komende jaren zal footprint en maatschappelijk verantwoord ondernemen prominent op de agenda blijven staan. De wens is er dan ook zeker om binnen een periode van 1-2 jaar volledig te produceren met biologisch en/of gerecyclede stoffen. Dit zal nauwkeurig worden onderzocht en samen met de fabriek in Italië worden gekeken naar een betaalbare én de meest zuivere oplossing. 

Maar er is natuurlijk meer naast klimaat en dat is de verbinding met mensen, met echte projecten en concrete acties. Bovenstaande voorbeelden zijn voor ons minimaal net zo belangrijk naast het beschermen van onze planeet.