Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Over Carlo en het verhaal achter de sokken

“Sokken van Carlo Lanza;
‘Italiaanse kwaliteit met een ultiem draagcomfort’

 

 Het achtergrondverhaal

1880, Pinzolo | Italië

”Basta! Ik ga weg!” Celeste Lanza pakt zijn koffer en smijt er een stapel kleren in. ”En ik dan? Wat moet ik?” zegt Carlo, zijn jongere broer. Celeste grist een paar sokken uit de handen van Carlo en kijkt hem aan. Het is even stil tussen de jongemannen. ”Ga mee jongen.”

Zo moet het ongeveer gegaan zijn. Rond 1880 vertrekken ze vanuit het kleine dorp Pinzolo naar Nederland, zoekend naar een betere toekomst. De broers belanden in Den Haag. Een van hen – Celeste Lanza, mijn bet overgrootvader – trekt met zijn gereedschap langs de deuren om de messen te slijpen van huisvrouwen.

De zaken gaan goed, maar na verloop van tijd opent hij zijn eerste café-biljart. Een opvallende carrière-switch. Celeste is overigens ook de eerste Italiaan in Nederland die in de zomermaanden zelf Italiaans ijs maakt en verkoopt. In 1889 wordt hij al gesignaleerd op de boulevard van Scheveningen. Een gouden greep.

De geschiedenis herhaalt zich

Ik ben enorm trots op deze voorouders en dit verhaal. Er zijn ook wel wat gelijkenissen. Ook ik heb een flinke reis gemaakt om mijn geluk te vinden. Okee, het was slechts een verhuizing van Den Haag naar het Friese Heerenveen. Toch, dezelfde Italiaanse genen brachten mij ertoe om eveneens een bijzondere carrière-switch te maken. Ik trok de stoute schoenen aan en startte mijn eigen sokkenmerk, met mijn eigen naam als merknaam: Carlo Lanza.

Weg bij die baan met zekerheid en goede carrièreperspectieven. Het geluk zag ik elders voor me. De stap naar ondernemerschap. ‘Van ijsboer naar sokkenboer’. Het is een dunne lijn, aangezien het Italiaanse vakmanschap centraal staat in beide verhalen.

La Famiglia

Alle Carlo Lanza sokken worden in Italië gemaakt door een typisch familiebedrijf. Er werken maar liefst 6 broers binnen dit bedrijf, ieder binnen zijn eigen expertise.

Voor mij is het belangrijk dat er kwaliteit wordt geleverd, maar zeer zeker ook dat er op een eerlijke manier wordt gewerkt. Geen uitbuiting van personeel, maar eerlijke lonen en de verantwoordelijkheid binnen het productieproces nemen. Zo worden alle garens zonder chemische toevoegingen onder het OEKO TEX® keurmerk gekleurd. Minder belastend dus voor het milieu.

De toekomst

In januari 2016 begon ik aan dit fantastische avontuur en inmiddels werk ik samen met ruim 250 verkooppunten in verschillende landen. Ongelofelijk! Het toekomstplan is om dit aantal wereldwijd te laten groeien, maatschappelijk mijn verantwoordelijkheden te nemen, maar boven alles: altijd de beste kwaliteit sokken te maken!

Ciao,

Carlo Lanza