Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De geschiedenis van herensokken

Published on 30 f, 2023
De geschiedenis van herensokken

We staan zelden stil bij de herkomst van onze dagelijkse kleding. Het shirt om je lichaam, bijvoorbeeld, of je spijkerbroek... Wie heeft bedacht dat onze kleding er zo uit moet zien en niet anders? Hoe heeft dit zich in de loop der tijd ontwikkeld? Ook herensokken zijn zo'n opmerkelijk kledingstuk. En wat hebben ze een reis afgelegd! Van dierenhuid tot de heerlijke katoenen en wollen sokken die we tegenwoordig aan onze voeten hebben. Lees je mee?

De oorsprong van sokken

Sokken zijn al eeuwenoud. Rond de 8e eeuw voor Christus droegen mensen sokken gemaakt van dierenhuiden. Daarna volgden sokken gemaakt van gevlochten dierenharen, voornamelijk om warmte te bieden. Deze werden om de enkel gebonden en waren zelfs een van de eerste kledingstukken die mensen voor zichzelf maakten! Het woord 'sokken' is dan ook afgeleid van het Latijnse woord 'soccus’.

De Romeinse sok

Het was pas in het oude Rome dat we een evolutie in sokken zagen. De sokken, bekend als 'udones’, werden gemaakt van leer of stof en versierd met patronen. Dit kledingstuk was vooral populair bij de hogere klassen en symboliseerde status.

De gebreide sok

Een andere belangrijke verandering vond plaats in de 16e eeuw met de uitvinding van de breimachine, wat een enorme doorbraak betekende. Sokken konden nu sneller worden gemaakt en waren toegankelijker voor een breder publiek. Hierdoor werden sokken een integraal onderdeel van Europese kleding. Ze werden meestal versierd met kantwerk of borduurwerk. De lengte van sokken varieerde aanzienlijk, afhankelijk van de heersende mode. Ze werden bijna altijd gedragen met kousenbanden om ze op hun plaats te houden. Rond 1800 werden sokken machinaal geproduceerd van wol, katoen en zijde.

De 20e eeuw

De rol van herensokken bleef natuurlijk functioneel, maar het uiterlijk ervan begon ook een grotere rol te spelen. De introductie van nylon maakte herensokken elastischer en gemakkelijk te verven. Er waren verschillende materialen beschikbaar in kleurrijke en opvallende kleuren.

Een mode-item

Tegenwoordig zijn herensokken een belangrijk onderdeel van onze garderobe geworden. Ze zijn verkrijgbaar in een overvloed aan stijlen, kleuren en patronen, en mensen kiezen sokken vaak op basis van hun outfit of stemming. Van klassieke effen sokken tot gedurfde, met patronen bedrukte sokken: de mogelijkheden zijn eindeloos. Tegenwoordig kun je kiezen voor herensokken van hoge kwaliteit die optimaal comfort bieden. Tenminste, dat kun je bij Carlo Lanza. Bestel ze hier!

Laat een reactie achter

* Your emailaddress will not be published

* Verplichte velden